‘Gedwongen verkoop huis mag niet bij betalingsachterstand’

 

‘Gedwongen verkoop huis mag niet bij betalingsachterstand’

27 May '13
Een bank die een woning wilde veilen vanwege een hypotheekachterstand maakt misbruik van recht. De rechter verbiedt de geplande executieverkoop. Advocaat Thomas van Vugt legt uit.

In het vonnis staat dat in deze economische barre tijden, waarin de hypotheekschuld vaak hoger is dan de waarde van het huis, van een bank meer coulance mag worden verwacht dan in economisch goede tijden. Volgens de rechter moet een bank tot het uiterste gaan om een veiling te voorkomen.

Betalingsachterstand hypotheek: betalingsregeling met bank

De eiser in het kort geding (Pieter) is sinds 2006 eigenaar van een woning. De bank heeft Pieter een hypotheek verstrekt van 163 duizend euro. In 2007 is er voor het eerst een achterstand in de betaling ontstaan. Pieter heeft toen een betalingsregeling met de bank getroffen. Die regeling hield in dat Pieter de kosten van de inmiddels opgestarte veiling van 5.685,41 euro zou betalen. Eind goed al goed, zo lijkt het.

Maar in 2010 en 2012 zijn er opnieuw achterstanden in de hypotheekbetalingen ontstaan. En opnieuw is daar een regeling voor getroffen. Ook in 2013 is er wederom een hypotheekachterstand ontstaan. De maat is vol voor de bank en zij eist terugbetaling van de gehele hypothecaire geldlening. Maar Pieter kan daar natuurlijk niet aan voldoen.
Executiewaarde lager dan hypotheekschuld: kort geding
De bank kondigt daarom aan dat zij de woning executoriaal gaat verkopen en bereidt een openbare veiling voor. Pieter heeft nog een paar keer e-mailcontact met de bank om toch nog een regeling te treffen, maar dat mislukt. Een makelaar taxeert de executiewaarde van de woning vrij van huur op 115 duizend. Tienduizenden euro’s lager dus dan wat Pieter in 2006 voor zijn woning betaald heeft. Pieter legt zich er niet bij neer en start een kort geding op. Hij eist dat de rechter de de bank verbiedt over te gaan tot openbare verkoop van de woning.
Meer hierover lezen?
Kijk op de site van z24.nl voor de volledige column.
Actualiteit volgen?
- Schrijf u in voor onze nieuwsbrief (rechterzijde)
- Volg ons op Twitter: @BaarAdvies
- Of kijk regelmatig op onze Facebook pagina: Baar Advies en 'vind ons leuk''
Bron: Z24
In contact komen?
Vul het onderstaande formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om uw mogelijkheden te bespreken, geheel vrijblijvend!

Baar Advies
Brinklaan 123
1404 GB Bussum

Postbus 254
1400 AG Bussum
+31 (0)35 577 96 61
+31 (0)35 577 96 62
reviews